Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Construind astro-trepte…

Povestea unei călătorii printre stele și galaxii

Construind astro-trepte…

Așa după cum am pomenit și în articolul „Scara cunoașterii - de la treptele ludice la cele logice”, articol cu care voi participa la început de mai la un simpozion internațional, de mică am visat că zbor spre cer, admirând tot ceea ce se înalță, iar în gimnaziu, impulsionată de mentorul meu, am reușit să urc și să văd cât mai departe.

Am urcat treptele cunoașterii, lăsând în urmă trepte, care să ușureze urcușul celorlalți. Am construit trepte matematice, trepte ale siguranței on-line și eco-trepte, iar acum am pregătit astro-trepte. Privind imensitatea cerului, s-au născut în mintea mea întrebări despre locul nostru în Univers. Mi-ar fi plăcut ca astronomia să fi fost una dintre materiile cel puțin opționale în curricula națională, dar pentru că nu este, am început s-o studiez participând la diverse concursuri organizate de NASA la care am obținut premii organizând diverse activități, prezentări, învățând să fac diferite calcule. Acestea sunt câteva motive pentru care am inițiat și coordonat activitatea „Povestea unei călătorii printre stele și galaxii”.
„O lume, un cer”
Din 2010, pentru valorificarea moștenirii lăsate de Anul Internațional al Astronomiei 2009, luna aprilie a fost declarată Luna Mondială a Astronomiei (Global Astronomy Month), lună în care astronomia se sărbătorește pe întreg mapamondul. Luna Mondială a Astronomiei 2014 s-a desfășurat sub deviza: „O lume, un cer”.
 „Povestea unei călătorii printre stele și galaxii” s-a desfășurat în această idee, marcând momente importante ale lunii aprilie, cum ar fi: Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii - 12 aprilie, Ziua Mondială a Planetei Pământ - 22 aprilie, Eclipsa inelară de Soare – 29 aprilie, dar și Ziua Internațională a Astronomiei, care anul acesta va fi sărbătorită în 10 mai, zi în care vom petrece împreună o seară astronomică, privind la stele cu lunete și telescoape și recitând „La steaua”, de Mihai Eminescu.
La activitate au participat micuții astronauți agoriști, coordonați de prof. Alina Angela Manolescu, învățătoarele Adina Popa,  Alina Popa, Maria Roșca, Crina Miere și învățător Gabriel Vîlcu, alături de colegi și prieteni de-ai mei: Claudia Bot, Ioana Bondoc, Carla Hora și Horea Deaconescu. Subsemnata, în calitate de căpitan de bord al acestei nave, îmbrăcată într-un costum de pilot american de la Space Camp, am avut sarcina de a-i informa și însoți într-o călătorie spațială imaginară.
Activitatea a debutat cu o informare (pe baza unei prezentări în PowerPoint și vizionarea unor filmulețe cu referire la Univers), urmată de dezbateri interactive. S-a vorbit despre formarea Universului, Sistemul Solar și ansamblul de corpuri cerești din care este format (Soare, planete, sateliți naturali, asteroizi, meteoriți, comete), poziția planetelor față de Soare (aici agoriștii, purtând numele diverselor planete, au făcut rotații în jurul unei fetițe blonde cu chip de „Soare”, aflând semnificațiile mișcării de rotație a Pământului în jurul Soarelui și în jurul propriei axe), explicația noțiunilor de unitate astronomică și an-lumină; au fost apoi „bombardați” cu informații de tipul Știați că, referitoare la părintele astronomiei, Galileo Galilei și descoperirea de către acesta a lunetei astronomice, la cosmonautul sovietic Iuri Gagarin - primul om care a călătorit în spațiul cosmic, la Neil Armstrong - primul om care a pus piciorul pe suprafața Lunii, la primul cosmonaut român Dumitru Prunariu și activitatea complexă de studiere a Pământului efectuată de acesta; le-am vorbit despre NASA (National Aeronautics and Space Administration), misiunea și viziunea acestei agenții, despre câteva planetarii și observatoare astronomice existente în lume, dar și despre faptul că Oradea a fost gazda primului observator astronomic european vreme de 200 de ani, despre Astroclubul Meridian Zero din Cetatea Oradea, despre mecanismul unic în Europa de pe turla Bisericii cu Lună din Oradea, care arată toate fazele Lunii; am încheiat cu mentorul meu, profesor Dorina Szatmari, care a absolvit în 2006 și 2007 ambele nivele de pregătire în știința spațială și explorarea Cosmosului la Centrul educațional al NASA, mentor de la care am dobândit pasiunea pentru astronomie și al cărei costum l-am îmbrăcat cu ocazia acestei activități.
Pe planeta roșie
Am decis să facem o călătorie pe Marte; ne-am propus ca fiecare etapă a călătoriei să fie consemnată într-un jurnal de bord, iar fiecare lucru realizat (inclusiv pozele) să fie afișat pe un panou astronomic. Pentru început astronauții și-au creat costumele expunându-le pe panou; împărțiți în trei echipe, au desenat și colorat o navă spațială pe care au trecut inițialele AIS (Agora International School – locul de desfășurare a activității); completând un labirint, au căutat calea optimă a expediției, data plecării și calculând au aflat data reîntoarcerii pe Pământ. Ca să poată ateriza pe Marte, au trebuit să descifreze un cod secret al porții stelare, un cod care trebuia descifrat și completat după anumite reguli matematice; La sosirea pe Marte, am fost întâmpinați de 6 extratereștri, care ne-au ghidat în vizitarea planetei numai după completarea unui careu. Eram fericiți, nevoie mare, văzându-ne pe cea de-a IV-a planetă a Sistemului Solar, pornind de la Soare, o planetă de tip terestru, cu cratere, vulcani, văi, deșerturi, furtuni de nisip, calote glaciare polare, cu anotimpuri și cu doi sateliți - Phobos și Deimos. La întoarcere, am reușit să facem câteva poze, am completat panoul astronomic, am furnizat jurnalul de bord presei, și am oferit diplome tuturor eroilor povestirii noastre.
O lume ce ne așteaptă să o cunoaștem
Închei acest reportaj, afirmând că învățând matematică, fizică, biologie, chimie, prin pași mărunți, putem ajunge mai aproape de capacitatea de a proiecta sonde și navete spațiale, de a fi astronaut sau, pur și simplu, de a fi un pământean cu picioarele pe pământ, conștient că departe de Pământ, în timp și spațiu, e o lume ce ne așteaptă să o cunoaștem.
Reporter, Ioana Dzițac
Foto: Horea Deaconescu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Construind astro-trepte…  

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 15:52:20 Ora de vară a Europei de Est