Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

In Memoriam - Acad. Dimitrie D. Stancu (1927-2014), un pionier al învățământului informatic românesc

BIOSCHIÞE DE INFORMATICIENI ROMÂNI DE SUCCES (8)

In Memoriam - Acad. Dimitrie D. Stancu (1927-2014), un pionier al învățământului informatic românesc

Am aflat, cu tristețe în suflet, că în joia mare, la 17.04.2014, a trecut în neființă Acad. Dimitrie D. Stancu [1]. Mi-a fost profesor de Analiză numerică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj - Napoca (UBB) și apoi președinte al comisiei la care mi-am susținut examenul de licență. Deoarece conducătorul meu de doctorat, prof. univ. dr. Grigor Moldovan, și-a luat doctoratul sub conducerea sa, pot considera că D.D. Stancu este „bunicul” meu științific [2].

Dar nu numai datorită acestor legături m-am decis să-i dedic acest episod, ci mai ales pentru faptul că D.D. Stancu va rămâne în istoria matematicii și informaticii pentru contribuțiile sale științifice și pentru faptul că a jucat un rol important în fondarea și dezvoltarea ulterioară a școlii informatice clujene, după cum putem afla din Conferința prezentată la aniversarea a 35 de ani de la înființarea Centrului de Calcul al UBB Cluj - Napoca, 2 iunie 2010, susținută de prof. G. Moldovan [3].
D.D. Stancu poate fi un model de reușită pentru copiii care se confruntă cu greutățile vieții, dar au dorința și voința de a învinge în viață.
Dumnezeu să-l odihnească în pace. Sincere condoleanțe familiei.
Viața și educația
După cum aflăm din [4], D.D. Stancu a avut o viață zbuciumată. Născut în comuna Călacea din județul Timiș, a rămas orfan de tată de mic copil. Datorită faptului că mama sa a rămas fără un suport material, a fost nevoit să slugărească la un cioban, păstorindu-i acestuia oile. Ulterior, fratele său mai mare îl duce la Orfelinatul „Regina Maria” din Arad.
Primele două clase primare le-a urmat la orfelinat, iar ultimele două clase primare le-a finalizat la Sânnicolaul Mic. A urmat Gimnaziul Teoretic din Aradul Nou și Liceul „Moise Nicoară” din Arad.
A fost un elev strălucit, mai ales la matematică, iar ca urmare a intrat cu succes la Facultatea de Matematică și Fizică a Universității „Victor Babeș” din Cluj (în prezent Facultatea de Matematică și Informatică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj - Napoca), unde a fost numit încă din vremea studenției preparator, iar la absolvire asistent universitar la Catedra de analiză matematică, condusă de acad. Tiberiu Popoviciu, cu care și-a dat ulterior doctoratul.
A parcurs toate treptele ierarhiei universitare, lector, conferențiar și profesor universitar. A devenit conducător de doctorat și sub conducerea sa 41 de cercetători au obținut titlul științific de doctor în matematică, primul său doctor fiind chiar G. Moldovan [2].
Contribuție la fondarea și dezvoltarea școlii informatice clujene
În [3] G. Moldovan spune: „Începe o activitate în domeniul calculatoarelor doar în momentul în care se înființează în 1962 la Facultatea de Matematică secția de Mașini de calcul la care s-au predat două cursuri în domeniu, unul în anul IV, denumit Mașini de calcul, ținut de conf. Kiss Ernest și un altul de Programare în limbajul FORTRAN predat de profesorul D.D. Stancu, la întoarcerea domniei sale din SUA în 1962”. Deci, D.D. Stancu poate fi considerat unul dintre pionierii informaticii clujene, deoarece a predat primul curs de programare la universitatea clujeană.
Tot de la profesorul Moldovan, primul discipol al lui D.D. Stancu, aflăm despre rolul important jucat de D.D. Stancu: „Dar sunt notabile eforturile pe care le face profesorul D.D. Stancu pentru formarea unor colective de specialiști care să se ocupe de domeniul calculatoarelor. Alături de alți specialiști din țară în domeniul mașinilor de calcul, D.D. Stancu în 1963 și puțin mai târziu Gr. Moldovan, participă la lucrările grupului GAMS constituit la nivelul statelor ce făceau parte din blocul socialist și care se ocupă de programarea automată a calculatoarelor”.
Un alt element de pionierat remarcat de profesorul Moldovan, de data asta la nivel național, este următorul: „La Cluj, profesorul D.D. Stancu, exponent al școlii de analiză numerică, publică pentru prima dată în România, în Gazeta Matematică, seria A, în anul 1965, o suită de 4 articole despre programarea automată și despre limbajul ALGOL 60. În același an, 1965 și tot în Gazeta Matematică, seria A, vol. 65(5), apare primul program elaborat în limbajul FORTRAN înserat într-un articol scris de Gr. Moldovan. Apoi, tot în același an D.D. Stancu și Gr. Moldovan publică: Proiect de terminologie românească pentru limbajul ALGOL-60 cuprinzând și terminologia corespunzătoare în limbile: engleză, franceză, germană, rusă, litografiat la Universitatea din Cluj, 1965”.
Opera științifică
D.D. Stancu a adus contribuții științifice deosebite, mai ales în domeniul Analizei numerice, cu implicații informatice. În special, în aproximarea funcțiilor, numele său a intrat în istoria matematicii. Azi se vorbește despre operatorii Stancu, Bernstein-Stancu, Schurer-Stancu, Stancu-Hurwitz, Durrmeyer – Stancu, Baskakov–Durrmeyer–Stancu, Kantorovich – Stancu etc.
Cei interesați pot afla mai multe despre opera științifică a regretatului profesor Stancu din sursa [5].
Recunoașteri
Pentru meritele sale, în anul 1999, a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române [6].
Ioan Dzițac
 
 [1] http://www.cs.ubbcluj.ro/trecerea-in-eternitate-a-acad-prof-univ-dr-dimitrie-d-stancu/
[2] http://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=44966&fChrono=1
[3] http://www.cs.ubbcluj.ro/~moldovan/ConferintaAniv35ani.pdf
[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Dimitrie_D._Stancu
[5]  http://www.cs.ubbcluj.ro/academician-prof-univ-dr-dimitrie-d-stancu/
[6]   http://www.academiaromana.ro/bdar/armembriO.php

Trimite email
marți, 1 aprilie 2025, 13:56:36 Ora de vară a Europei de Est