Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Luni, la „Gojdu”, marți, la „Agora”

„Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Gojdiștii clasei a IX-a A au continuat ieri, 8 aprilie 2014, seria activităților din cadrul Programului Național: Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun! cu o nouă activitate de succes: „Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Protagoniștii activității au fost elevii Școlii Internaționale Agora, coordonați de prof. Alina Angela Manolescu, învățătoarele Adina Popa,  Alina Popa, Maria Roșca, Crina Miere și învățător Gabriel Vîlcu, precum și elevii clasei a IX-a A de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea, coordonați de prof. Sadoveanu Viorel și eleva Ioana Dzițac.
Activitatea s-a desfășurat în incinta Școlii Internaționale Agora, la Universitatea Agora.
În deschiderea activității, Ioana a subliniat cât de important este ca fiecare dintre locuitorii planetei să manifeste o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător și să se implice în activități ecologice. A trecut în revistă evenimentele perioadei: Ziua Mondială a Apei, Ziua Planetei Pământ, Ziua Păsărilor, Ziua Mondială a Mediului și Ecologiei etc, sărbători prin intermediul cărora se încearcă să se implementeze în mintea oamenilor o atitudine pro mediu. În timp, și micii agoriști au fost antrenați în activități ecologice, iar ieri au răspuns unei noi provocări. Ioana le-a propus
ca în întâmpinarea Zilei Planetei Pământ, care se sărbătorește în 22 aprilie, să înceapă să amenajeze de pe acum un colț ECO. „Ați putea începe chiar cu produsele pe care le vom realiza astăzi (ieri, marți, 8 aprilie – n.n.): desene, afișe, poze, coli de flipchart colaje…”
În continuare, Ioana i-a invitat să vizioneze filmulețul „Cod verde în Pădurea Neagră” (exemplu de bună practică, filmuleț cu care ea, sub coordonarea mentorului său din gimnaziu, doamna profesor Dorina Szatmari, a obținut premiul III la Concursul Național Click pe verde, Proiecte Eco, Vara Eco!, în vara lui 2010); agoriștii au vizionat filmulețul, iar gojdiștii au vizitat Universitatea Agora, prezentată de dna decan, conf. univ. dr. Gabriela Bologa. La finalul vizionării, Horea, colegul Ioanei, le-a citit celor mici povestea „Povețele izvorului”.
Dezbaterile și activitatea pe echipe s-au ținut în mijlocul naturii
În cadrul celor trei echipe mixte, fiecare copil (sub supravegherea și coordonarea liceenilor) a avut sarcina să scrie sau să deseneze pe foi de flipchart, împărțite în jumătate, câte două oportunități (sintagme pro mediu/Așa DA) și câte două pericole (sintagme contra mediu/Așa NU), însoțite de un mic desen, urmând să le prezinte colegilor concurenți, pe scena în aer liber din curtea universității. Întâlnirea cu micii ecologiști a continuat cu coloratul și recunoașterea unor desene de tip Așa da, Așa nu, fiind astfel pregătiți să testeze Jocul didactic Eco Așa da, Așa nu, realizat de Ioana.
Ca o încununare a activității de ecologizare (de tip voluntariat), protagoniștii evenimentului, sub sintagma „Fii voluntar!”, au plantat panseluțe.
În momentul evaluării, Ioana a premiat participanții oferindu-le diplome, iar micii ecologiști s-au ales și cu câte un pliant eco realizat de Ioana, pe tema reciclării deșeurilor.
Frumusețea naturii nu poate fi egalată decât de frumusețea sufletului
 „Mi-am dorit mereu să fiu făuritoarea unei lumi ideale, în care să fie mult verde, copaci și flori, păsări și animale, cer albastru și ploi liniștite după care să răsară curcubeul; am încercat, de la o vârstă fragedă, să contribui la crearea unei astfel de lumi printr-un comportament eco, prin implicarea ca voluntar în diverse proiecte eco, prin participări și organizări de diverse simpozioane pe teme ecologice, prin realizarea diverselor materiale didactice eco. Parafrazându-l pe Victor Hugo, am realizat în timp că, într-adevăr frumusețea naturii nu poate fi egalată decât de frumusețea sufletului.
Activitatea de azi (de ieri – n.n.) a fost înălțătoare. Nu pot decât să le mulțumesc din suflet tuturor protagoniștilor acestui eveniment, deoarece împreună, am reușit să construim și să urcăm pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”, a conchis Ioana Dzițac, inițiatoarea și coordonatoarea evenimentului.
M.C.
Foto: Petruș Denis
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Împreună pe eco-treptele unei vieți mai frumoase!”

Trimite email
sâmbătă, 19 aprilie 2025, 04:50:54 Ora de vară a Europei de Est