Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Math in English, Math for Future!”

În Școala altfel, o matematică altfel...

„Math in English, Math for Future!”

Gojdiștii clasei a IX-a A au desfășurat ieri, 7 aprilie 2014, activitatea „Math in English, Math for Future!“, în cadrul Programului Național: Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!

Protagoniștii activității au fost colegii Ioanei Dzițac, coordonați de prof. Sadoveanu Viorel și Ioana Dzițac, precum și elevii Școlii Internaționale Agora, coordonați de prof. Alina Angela Manolescu, înv. Adina Popa,  Alina Popa și Maria Roșca.
Luni dimineața, o delegație de gojdiști din clasa a IX-a A a întâmpinat cu zâmbete și îmbrățișări în fața colegiului echipa de elevi și cadre didactice însoțitoare de la Școala Internațională Agora, iar în fața sălii de clasă, au fost primiți cu baloane multicolore pe care erau scriși termeni de matematică în limba engleză. În clasa primitoare îi așteptau tablele viu colorate cu însemne matematice, afișe, iar băncile erau astfel aranjate încât elevii să se poată așeza conform echipelor stabilite.
În cuvântul de deschidere, Ioana a prezentat înalții oaspeți, făcând o scurtă trecere în revistă a curriculumului lor, după care și-a prezentat colegii și specializarea clasei. Elevii de la Agora și gojdiștii au fost împărțiți în trei echipe mixte: echipa FLYERS, echipa PHOENIX și echipa TWINKLE - formate din elevii agoriști și gojdiști (liceenii având doar rol de coordonare, supraveghere). Juriul a fost alcătuit din cadrele didactice prezente și trei gojdiști.
Activitatea concurs a debutat cu însușirea unor cuvinte din vocabularul matematic (în limba engleză), cuvinte scrise pe baloanele lor; fiecare a citit cuvânt și a explicat ce înseamnă, ca apoi să-l asocieze cu o imagine, figură geometrică sau operație dintre cele scrise pe tablă; cuvintele în limba engleză au fost rostite cu voce tare în grup de către toți elevii. Apoi, fiecare echipă a primit fișe de lucru cu exerciții însoțite de imagini viu colorate, figuri geometrice, precum și un rebus matematic; sub coordonarea Ioanei, fiecare echipă a rezolvat sarcina de lucru, după care, câte un reprezentant dintre cei mici a ieșit la tablă, a scris soluția, exprimându-și opinia în limba engleză; între timp, agoriștii au completat și rebusul matematic.
Pentru evaluare, cei mici au primit un test cu exerciții de tipul celor efectuate anterior, însoțite de un joc de asociere (imagini-cuvinte).
Vizitarea colegiului
Până juriul a corectat testele, agoriștii au pornit să viziteze colegiul gojdiștilor. Profitând de timpul frumos, pentru următorul moment, echipele au ieșit în Parcul 1 Decembrie, unde au făcut geometrie pe asfalt cu creta. Echipa FLYERS a trasat cercuri cu creta legată de un băț, echipa PHOENIX a avut sarcina să realizeze cercurile olimpice și să recunoască obiecte geometrice din zonă, iar echipa TWINKLE a avut de trasat un șotron și să joace o tură. A urmat un schimb de experiență între membrii celor trei echipe privind cele învățate.
Activitatea s-a finalizat cu comunicarea rezultatelor, premierea câștigătorilor (cu diplome) și poze de grup.
 „Mi-a făcut o deosebită plăcere să inițiez și să coordonez această activitate. În realizarea ei, am plecat de  la propriile experiențe în domeniu: eu am început să învăț matematica în limba engleză în clasa a V-a; am lucrat apoi la lansarea unui proiect de matematică în limba engleză și m-am pregătit pentru admiterea la unul dintre cele mai renumite colegii din UK; în cartea mea, Trepte matematice – clasa a VIII-a, am inserat un capitol de matematică în limba engleză; de la vârsta de 10 ani, în paralel cu curriculumul național, am făcut cunoștință cu sistemul de învățământ britanic, dar și cu cel american; și fiindcă elevii Școlii Internaționale Agora abordează curricula națională, precum și curricula IPC, m-am gândit că activitatea „Math in English, Math for Future” să o desfășurăm împreună cu ei.
Apropo de experiența mea, aș dori să subliniez faptul că am început studiul matematicii în limba engleză, a geometriei pe asfalt și în teren, la propunerea și sub competenta îndrumare a distinsei mele profesoare Dorina Szatmari, mentorul meu din gimnaziu, căreia îi mulțumesc cu mult respect! Mulțumesc, de asemenea, tuturor protagoniștilor activității de astăzi (de ieri – n.n.), musafirilor noștri, doamnelor învățătoare, domnului diriginte, profesor de matematică Sadoveanu Viorel și colegilor mei de clasă”, a spus în încheiere inițiatoarea activității „Math in English, Math for Future”, Ioana Dzițac.
M.C.
Foto: Pușcaș Sergiu și Rada Silviu
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Math in English, Math for Future!”

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 01:02:41 Ora standard a Europei de Est